IOT-vad är det ?

Hjojohan LoraWAN, Okategoriserade, RTU, SigFox

Uttrycket Internet of Things, eller sakernas internet om du så vill, används för att beskriva processen där mätdata från fysiska, oftast ej datoranslutna, objekt fjärravläses och kontrolleras via internet. Internet of Things kommer att förvandla våra liv under de närmaste 10–20 åren. Om de senaste 15 årens teknologiska utveckling har handlat om göra det enklare för företag och människor att utbyta information med varandra – Google, Skype, Dropbox etc – kommer nästa 15 år att handla om att göra det möjligt för den fysiska, ej datoranslutna världen att sända data till internet. Tack vare Sigfoxs unika kommunikationslösning kan vi ge liv åt den fysiska världen på ett extremt billigt, energisnålt, miljövänligt och säkert sätt.

Vad gör IoT så speciellt?
En viktig sak att komma ihåg när vi pratar om IoT är att mängden saker eller “things” som ingår i begreppet Internet of Things kommer att överskugga alla andra produktvolymer inom IT-industrin, t.o.m. smartphones. Tänk dig bara ett IoT-anslutet hem med allt från övervakning av hemlarm och vattenförbrukning till kylskåp som talar om vad som behöver fyllas på. Eller så kallade smarta städer med gatubelysning som slås på när du närmar dig, soptunnor som talar om när de behöver tömmas eller automatiserad övervakning av vägskyltar och trafikljus.
Men att ansluta allting kräver billig uppkoppling och tillräcklig bandbredd. Med hjälp av Sigfoxs LPWA-teknologi (Low Power Wide Area) kan Eyeo erbjuda billig uppkoppling, smarta IoT-lösningar och tillgång till ett globalt nätverk för IoT.

NÄTVERKET

IoT Sweden är den första landsomfattande IoT-operatören i Sverige som tillsammans med Sigfox, världens ledande leverantör av Low Power Wide Area Network, bygger ett nätverk för IoT under 2017 som kommer att nå 45 {edbfe352f301579bb332dff86ced542172b0c80ed0c941f0c02cdd1fe307a783} av Sveriges befolkning. Under våren 2018 fortsätter vi att expandera nätverket för att täcka hela Sverige

BILLIGT, PÅLITLIGT & SÄKERT
Traditionella nätverk är inte byggda för de låga kommunikationskrav som Machine­to­Machine och IoT‑applikationer behöver. De företag som vill ansluta sina saker till internet möts idag av höga priser, hög elkonsumtion och ett komplext system där uppkoppling av fysiska objekt till internet och underhåll kostar skjortan.
Det nätverk som IoT Sweden bygger i samarbete med Sigfox är ett LPWAN (Low Power Wide Area Network) med exklusiv inriktning mot IoT med smal bandbredd, mycket låg elkonsumtion och alltigenom låga kostnader som följd. Det har dessutom en robust, inbyggd säkerhet och hög kapacitet. Vi tror starkt på denna enkla men geniala nätverkslösning som gör IoT-marknaden oändligt mycket billigare än de traditionella nätverken.

SÄKERHETEN I SIGFOX NÄTVERK
Säkerheten återfinns i både sensorerna och radioteknologin. Kommunikationen mellan basstationerna och Sigfox-molnet, liksom molnet i sig självt, är säkert, robust och skalbart. Och kundernas egna IT-plattformar ansluts till Sigfox-molnet via krypterade HTTPS-protokoll.


SigFox nätverkstäckning i Sverige 2017 är ~45{edbfe352f301579bb332dff86ced542172b0c80ed0c941f0c02cdd1fe307a783}

NEDLÄNKNING
Processen med nedlänkning som Sigfox använder sig av gör säkerheten extra robust. När anslutna saker har stängt sina öron kan de inte lyssna på någonting. Det faktum att sakerna själva väljer när de ska kommunicera, och på vilken frekvens, skyddar dem från att bli hackade.

VARFÖR SIGFOX?
Sigfox är det mognaste LPWA-nätverket och det första globala nätverket som är helt inriktat på fysiska objekt som är anslutna till internet. Sigfox kommunikationslösning har lång räckvidd (ett objekt kan befinna sig 50 km bort), kräver mycket lite ström (saker kan fungera i 10-20 år på mycket små batterier) och kostnaden för att koppla upp sig på nätet är mycket lågt. Storleken på meddelandena är dock begränsad, det är alltså inte gjort för att skicka ljud- och videofiler. Men med ett sådant nätverk kan du koppla upp vilken typ av sensor som helst direkt till molnet, sensorer som mäter temperatur, fukt, batteristatus, spårar gods, tja, vad som helst egentligen. Och det bästa av allt, du kan få saker att kommunicera med varandra. Låt säga att din vattenmätare är ansluten till vårt nätverk och sensorn upptäcker ett vattenläckage. Istället för att bara skicka ett larmmeddelande till dig skulle den kunna skicka ett meddelande till en annan typ av sensor (en aktivator) som stänger av vattnet innan det är försent. Den skulle också kunna kontakta elbolaget direkt som kan börja felsöka. Den här typen av lösningar eller scenarion öppnar upp för en helt ny värld av automatisering som inte var möjlig förut på grund av de höga kostnaderna och den höga elkonsumtionen.

VARFÖR VI VALT ATT JOBBA MED SIGFOX
För att det är den billigaste, minst elkrävande, enklaste och mognaste av alla LPWAN-teknologier som finns på marknaden. Det är också den enda som har landsomfattande utrullning med 32 länder som redan är igång, inklusive de flesta länder i Europa, stora delar av USA (100 städer har täckning), Latinamerika (Brasilien, Mexiko, Colombia), Förenade Arabemiraten (Oman), Sydostasien (Taiwan, Hong Kong och Singapore) samt Australien och Nya Zeeland. Ytterligare sextio länder är planerade fram till och med 2018.